Schoonmaken zal misschien nooit je hobby worden. Maar het geeft wel een goed gevoel als alles glimt in je huis. Sommige schoonmaakklusjes zijn wel heel vervelend. Zoals de BBQ schoonmaken of de pannenhouder van je gasfornuis. Dan komen deze schoonmaaktips wel heel goed van pas! Want voor elke klus bestaat er wel een handig trucje. Zo worden de volgende 3 klussen opeens een stuk makkelijker.
1. Barbecue schoonmaken
Nu de mooie dagen er weer aan zitten te komen is het ook eindelijk weer tijd om de barbecue weer tevoorschijn te halen! Heerlijk! Alleen dat schoonmaken daarna. Bah! Veel mensen hebben er een hekel aan, maar eigenlijk hoeft een bbq schoonmaken helemaal niet moeilijk te zijn. Als je maar weet hoe je het moet aanpakken en er de juiste middelen voor hebt. Wat dat laatste betreft kun je afgaan op speciale schoonmaakmiddelen, maar heb je die niet in huis, dan kun je altijd nog een ui gebruiken. Ja, dat lees je goed! Het werkt als volgt:
5- stappenplan voor het schoonmaken van de barbecue:
- Snijd een rauwe ui doormidden.
- Verhit het barbecuerooster en trek ovenhandschoenen aan.
- Wrijf de helft van de ui over het hete barbecuerooster.
- Draai het rooster voorzichtig om wrijf vervolgens ook de andere kant van het rooster in met de ui. Zodra er geen vocht meer uit de ui komt kun je de andere helft gebruiken.
- Veeg het rooster schoon met een spons.
2. Ramen lappen zonder strepen
Ramen lappen is zo’n typische klus die soms net even te lang wordt uitgesteld, tot het gênante aan toe. En dan heb je jezelf eindelijk zo ver gekregen, ontdek je na het ramen wassen alsnog strepen! Grrrr. Maar wist je dat hierbij wederom een ui je redder in nood kan zijn als je niet de juiste glasreiniger in huis hebt? Het enige wat je hiervoor moet doen is een ui doormidden snijden en beide helften in een teiltje met lauw water gooien en hiermee vervolgens je ramen wassen. Het sap van de ui zorgt er namelijk voor dat alle stofjes en vetten oplossen! Als je echt niet van de geur van ui houdt, kun je ook schoonmaakazijn gebruiken voor glanzende ramen.
3. Pannendrager van fornuis schoonmaken
Ook zoiets wat je altijd maar uitstelt omdat je geen zin hebt om te schrobben tot je kramp in je vingers krijgt. Toch bestaat er een simpelere truc om de pannendragers van je fornuis schoon te krijgen. Zo simpel dat je er eigenlijk praktisch niks voor hoeft te doen, behalve wachten! Hoe? Door de pannendragers in zakjes of plastic tasjes te doen en er een scheutje ammoniak bij te doen. Dit hoeft echt niet veel te zijn, want de dampen zullen het werk doen. Laat dit vervolgens een nachtje weken, het liefst buiten of in een schuurtje aangezien de geur van ammoniak niet bij iedereen favoriet is. Spoel ze de volgende dag goed af en haal eventueel de laatste restjes met een doekje weg. Wil je niet met ammoniak werken? Leg ze dan een nachtje in de week in warm water met Biotex of schoonmaak soda. Dat ruikt minder sterk, maar doet ook wonderen.