Waar gebruik je
gelatine voor?*
Bij gelatine denk je misschien aan een pudding. Toch kun je gelatine voor veel meer lekkernijen gebruiken dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van het binden van kwarktaarten, sauzen en verschillende desserts? Bij veel recepten is gelatine een onmisbaar hulpmiddel. Houd je veel van bakken? Dan is het dus helemaal niet zo’n gek idee om gelatine te bestellen. Wat zijn de voordelen van gelatine? Waar gebruik je het voor? En wat zijn vegetarische alternatieven voor gelatine?
Waar gebruik je gelatine voor?
Gelatine is een van de handigste bindmiddelen die je je maar kunt wensen. Het zorgt ervoor dat je diverse ingrediënten gemakkelijk kunt binden en geeft structuur aan gerechten. Bij het maken van gebak en taarten wordt gelatine vaak gebruikt voor vruchtengebak of om een laagje aan te brengen tussen twee lagen cake, waardoor het een onmisbaar hulpmiddel is in de keuken.
Hoe gebruik je gelatine?
Om gelatine optimaal te laten werken, voeg je het toe aan een warm gerecht dat langzaam afkoelt. Eerst maak je de gelatine door het poeder of de blaadjes met een beetje water aan de kook te brengen. Vervolgens bereid je het gerecht waarin je de gelatine wilt verwerken en roer je de gelatine erdoorheen. Zet het gerecht afgedekt in de ijskast en na enkele uren zal het opstijven. Indien het een warm gerecht betreft, zoals fruitgelei geserveerd bij een vleesgerecht, kun je de gelei vlak voor gebruik even opwarmen.
Wat kun je maken met gelatine?
Gelatine is een onmisbaar ingrediënt voor uiteenlopende heerlijke lekkernijen zoals panna cotta, chocolademousse, kwarktaarten, snoepjes en nog veel meer. Op het internet vind je talloze recepten waarbij je gelatine nodig hebt. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de benodigde hoeveelheid gelatine voor een recept, om ervoor te zorgen dat jouw gerecht de gewenste consistentie krijgt. Als je te veel gelatine gebruikt, kan de lekkernij te stevig worden.
Gelatinepoeder of gelatineblaadjes gebruiken?
Gelatine is zowel in poedervorm als in blaadjes verkrijgbaar. Of je nu gelatinepoeder of gelatineblaadjes gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en het recept dat je volgt. Gelatinepoeder heeft als voordeel dat het zich gelijkmatiger verdeelt in je gerecht, met minder kans op klontjes. Gelatineblaadjes zijn handiger als je snel een baksel wilt maken.
Vegetarisch alternatief voor gelatine
Omdat gelatine gemaakt wordt van dierlijk materiaal, is er de laatste jaren steeds meer vraag naar vegan alternatieven. In plaats van rundergelatine kan je kiezen voor plantaardige gelatine. Denk aan agar agar, Arabische gom of Tapioca. Het is wel goed om te weten dat plantaardige gelatine zich net anders gedraagt, waardoor je recepten wel aan moet passen om hetzelfde resultaat te bereiken.
Boekentips voor lekkere taarten
Wil je meer inspiratie voor het bakken van lekkere taarten? Kijk dan op bol.com naar de mooiste boeken over taarten bakken. Zoals dit boek over vegan taarten bakken:
Foto 1 door Leonardo Luz, Foto 2 door NuHemp CBD en Foto 3 door Natalie Bond, allemaal via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over! Dit artikel bevat ook affiliate links naar bol.com voor extra inspiratie over taarten bakken. Als je iets koopt via zo’n link, verdien ik daar een klein bedrag mee. Jij betaalt niets extra!